Konkurs London Spirit Competition 2024 zakończył się. Nasz produkt – Starka Świętokrzyska Piotr Schmidt Distilate – został nagrodzony brązowym medalem.
Produkt powstał ze spirytusu żytniego, który poddaliśmy starzeniu w technologii opracowywanej z EtOH. Świeży destylat poddaliśmy dojrzewaniu w obecności drewna z beczki, do której w 1939 roku wlano likier wiśniowy. Przez tydzień, przy pomocy generatora Jensen MK I firmy EtOH nasz produkt poddawaliśmy wielu procesom fizycznym. Alkohol był zmuszany do ruchu, zmienialiśmy mu temperaturę, oddziaływaliśmy ciśnieniem i wymuszaliśmy reakcje przy pomocy tlenu. Dzienne i okresowe zmiany warunków odwzorcowaliśmy przy pomocy ultradźwięków. Każdy mililitr cieczy otrzymał 475 J energii przy pomocy fali 20 000 Hz. Cały proces zajął 10 dni. W porównaniu z tradycyjnym okresem minimum 3 lat to chyba niezły sukces ….